Mooie ervaringen bij multiculturele vrouwenworkshop Vraagelkaar: ‘Het is voor mij heel herkenbaar’  

De eerste workshops van 2024 in Den Haag door Vraagelkaar zijn weer een feit. Mede dankzij de steun van gemeente Den Haag en Fonds1818 staan zinvolle workshops gepland voor inwoners van Den Haag die hun sociale konvooi willen vergroten en gelijkwaardige vriendschap willen ervaren. In het najaar van 2023 startte een inventarisatie met de doelgroepen. In januari trapten de trainers af met een groep vrouwen tijdens drie bijzondere bijeenkomsten in Buurtkamer Vrederust in Escamp om de workshopcyclus te testen.  

In de buurtkamer kwam een prachtig gemixte groep van maar liefst 22 vrouwen samen. De dames waren tussen de 30 en 80 jaar en hebben allemaal een migratieachtergrond vanuit landen als Marokko, Turkije, Afghanistan, Egypte en Somalië. In de drie workshops behandelden we allerlei praktische vragen. Wat helpt jou bijvoorbeeld als je je gestrest of juist futloos voelt? We gebruikten hiervoor het door Janet Turkstra ontwikkelde Vriendschapsvenster, die deelnemers helpt om in contact met zichzelf te zijn én in contact met anderen. Een belangrijk uitgangspunt om duurzame vriendschap aan te gaan én te onderhouden. Onder de vrouwen is er veel herkenning en er worden veel ervaringen gedeeld. Voor de één haalt boodschappen doen haar weer in contact met zichzelf als ze zich machteloos voelt, voor de ander brengt bidden of een wandeling in de natuur de nodige rust als ze stress ervaart. 
 
Transactionele Analyse 
Wat moet je doen als een relatie ongelijkwaardig wordt? We kennen allemaal het gevoel dat je een ander móet helpen maar dat je daarmee wel jezelf aan de kant moet zetten, het bekende reddersgedrag. Om deze situaties goed in beeld te brengen, maken we gebruik van verschillende concepten vanuit Transactionele Analyse en helpen rollenspellen de deelneemsters om situaties te herkennen. Hoe kun je de theorie in de praktijk brengen en de verantwoordelijkheid laten liggen waar hij hoort? Wat doe en wat zeg je dan? In de derde en laatste workshop is er aandacht voor hoe overtuigingen en situaties uit je jeugd nog steeds bepalend kunnen zijn in je gedachten en gedrag in je volwassen leven. Ook als ze niet helpend zijn. Hoe kun je dat ombuigen? 

Tijdens en na afloop worden veel mooie ervaringen gedeeld. ‘Het is voor mij heel herkenbaar,’ vertelt deelneemster Nawal. ‘Ik heb hier veel van geleerd. Nu weet ik beter wat ik moet doen als ik gestrest ben of mij niet lekker voel. Ik wil deze workshop echt aanraden aan iedereen die ik ken’. Ook de onderling contacten zijn versterkt. Een van de deelneemsters vertelt met een glimlach tijdens een oefening over een andere deelneemster: ‘Ik kende haar eerst niet zo goed, ik had nog niet met haar gepraat. Maar nu zie ik haar als een hele lieve, goede en mooie vrouw.’     

Blijvende contacten 
Deze workshops zijn nog maar het begin voor de groep vrouwen, want het onderlinge contact gaat door. Zo willen drie vrouwen met iemand gaan handwerken, gaan twee vrouwen samen sporten, gaat er een groepje gezellig samen naar de markt en gaat er een groep van maar liefst twaalf vrouwen binnenkort samen wandelen.  

‘Komen jullie snel weer terug? Ik hoop jullie nog een keer te zien’, klinkt het als we afscheid nemen van de vrouwen. Gelukkig zijn we binnenkort weer in de Buurtkamer: Er is namelijk ook een mannengroep! De pilot is succesvol van start gegaan en liet zien dat er een grote latente behoefte is aan persoonlijke groei en vriendschap. De workshops zijn een mooie stap om deze doelgroep hierin extra te ondersteunen.  

Werk jij met groepen mensen met een multiculturele achtergrond die meer duurzaam contact kunnen gebruiken? Neem dan contact op met Hans Rothweiler of kijk op Vraagelkaarimpact.nl  

Vergelijkbare berichten